Starting vs Max vs Running Watts

Most motor-driven products that you will connect to your generator need extra watts when they start, this is known as starting watts.

The Starting Watts listed on your generator is the wattage the generator can output for an average of 6 seconds (Inverter) or 10 minutes (Open Frame Type).

Once this period is over, and if the wattage has not reduced the Overload Protection will activate and the generator will trip using the following methods circuit breaker (frame type) and flashing overload light (Inverter), if this happens the power (wattage) needs to reduced or disconnected immediately and the generator needs to be reset by stopping the generator and turning everything to the ‘OFF’ position and leaving for minimum 2 minutes (Inverter Only).

The Maximum Watts listed on your generator is the MAX watts output the generator can run at – however it is not recommended to run your generator at the  maximum watts for periods more than average 5 minutes (Inverter) and 60 minutes (Open Frame Type). Once this period is over, and if the wattage has not reduced the Overload Protection will activate and the generator will trip using the following methods circuit breaker (frame type) and flashing overload light (Inverter), if this happens the power (wattage) needs to reduced or disconnected immediately and the generator needs to be reset by stopping the generator and turning everything to the ‘OFF’ position and leaving for minimum 2 minutes. While working in the max zone on an Inverter you will have solid red overload light this is normal.

Frågor & Svar

 • Vad är skillnaden mellan "Watt vid start" och "Toppeffekt"

  De flesta motordrivna produkter som skall kopplas till ett uttag producerar extra watt vid startögonblicket. Det är känt som ”starteffekt”, eller på engelska ”starting watts”.
  Starteffekten som hittas skrivet på elverket är effekten den kan producera i genomsnitt 6 sekunder (inverter) eller 10 minuter (bensinelverk).

  När denna period är över och om effekten inte reducerats sätts ”överlastskyddet” igång, Bensinelverket kommer att stängas av och Inverterelverkets överlast-lampa kommer att blinka. Om det sistnämnda händer så behöver Inverterelverket omedelbart stängas av och allting som går att sättas på position ”OFF” skall göras i minst 2 minuter. (gäller enbart Inverter-typ).

  Toppeffekten som hittas skrivet på elverket är vad den som MAX kan producera – Det är däremot inte rekommenderat att köra sitt elverk i MAX-effekt i mer än 5 minuter (Inverter) och 60 minuter (bensinelverk). När denna period är över och om inte effekten reducerats sätts överlastskyddet igång Bensinelverket kommer att stängas av och Inverterelverkets överlast-lampa kommer att blinka. Om det sistnämnda händer så behöver Inverterelverket omedelbart stängas av och allting som går att sättas på position ”OFF” skall göras i minst 2 minuter. När Inverterelverket körs på maxeffekt kommer överlastlampan stadigt lysa rött och detta är normalt.

 • Vad gör jag om mitt Dual-Fuel Inverterelverk inte startar på gasol?

  Den vanligaste anledningen till att ditt Dual Fuel-Elverk inte startar är att det svarta fästet som kopplas till reduceringsventilen inte har monterats korrekt vilket i sin tur resulterat i att ventilen fastnat i ett horisontellt läge eller en hängande position som hindrar membranet att röra sig.

  Om detta händer rekommenderas att det svarta fästet kopplas till handtaget så att reduceringsventilen sitter i ett upprätt läge, därefter kan du starta igen.

  OBS. Beroende på vilket land du befinner dig i kan du behöva byta reduceringsventilen till den som följer med i kartongen innan du kan koppla ihop Elverket med gasol-flaskan.

  Hose Assembly

  Om elverket fortfarande inte startar, kan membranet behöva justeras. För att göra detta behöver man öppna gasolflaskan och använda en pinn eller nål och försiktigt placera den i det lilla hålet på framsidan av reduceringsventilen, håll ett lätt tryck i ca 10-15sec. Försök därefter starta igen.

  Hose Assembly

  Om problemet kvarstår ta då kontakt med vår support.

 • Varför blir det tryckfall i min bensindrivna högtryckstvätt?

  De vanligaste orsakerna för minskat tryck är följande:

  1. Hona- och hanadaptrarna är inte kopplade ordentligt.

  Kontrollera kopplingen mellan hona och hane. Koppla ur och i hanen från pumpstycket och para ihop dem igen.
  Vi rekommenderar att både hane och hona är gjord av mässing, så inte en är av plast och den andra är av mässing och vice versa.

  pressure hose adapters

  2. Blockerade munstycken
  Kontrollera att inte munstyckena är blockerade med hjälp av en nål eller en pinn.

  3. Luftbubblor i pumpen
  Koppla loss utloppet från pumpen (han-adaptern). Koppla vatten på inloppet så du får ett flöde genom pumpen, starta motorn så att pumpen återfår tryck. Stanna motorn och koppla återigen på högtryckkslangen och få ut all luft genom att spola vattnet genom spolhandtaget. Återstarta sedan maskinen

  4. Skadad eller trasig spänningsfjäder.
  Avlägsna 14mm bult för att komma åt stålkulan och fjädern. Använd en magnet för att få ut dessa, undersök och byt fjäder om så behövs. Sätt tillbaka igen och sätt på vattentrycket. Om problemet kvarstår kan det vara ett fel på pumpen eller växellådan. Kontakta supporten i det fallet.

  Bilden nedan visar vart du hittar Fjädern och kulan.

  pressure spring

 • Förklaring av oljetyper

  Olja kommer vanligtvis i halvsyntetiska eller helsyntetiska varianter med en tillhörande kostnadsskillnad. Skillnaden på dyra och billiga oljemärken är små eftersom det ofta är samma olja, men de dyra kommer ofta med extra tillsatser. Alla halv- eller helsyntetiska oljor är OK för elverk så länge du byter oljan med jämna mellanrum enligt manualen.

  Här nedan finner du en förklarande bild på de olika oljetyper som är vanligast i Sverige. Huvudskillnaderna på dessa oljetyper är arbetstemperatur där den första siffran i typen där en låg första siffra vanligtvis innebär en lägre starttemperatur och en hög andra siffra innebär en hög arbetstemperatur. De vanligaste i Sverige är 10w30 och 10w40.

  Om du är osäker på vilken olja som skall användas i ditt elverk kan du hitta det i manualen på denna webbplats, men en bra tumregel är att fastställa någon form av genomsnittstemperatur där du bor. I Sverige där det ofta är kallt större delen av året är det bra med en lägre starttemperatur på oljan.

  Oil Information

 • Hur omvandlar jag LWA till dB?

  Du kan läsa mer om ljud och vad som gäller för elverk HÄR. Denna tabell hjälper dig dock att i all enkelhet omvandla LWA till dB eller tvärtom.

  Ljudstyrka Teoretisk genomsnittligt tryck - Decibel (dB)
  LWA 1m 3m 4m 5m 7m 8m 9m 15m 16m 30.5m
  80 72 62.5 60 58 55.1 54 53 48.5 47.9 42.3
  85 77 67.5 65 63 60.1 59 58 53.5 52.9 47.3
  90 82 72.5 70 68 65.1 64 63 58.5 57.9 52.3
  95 87 77.5 75 73 70.1 69 68 63.5 62.9 57.3
  100 92 82.5 80 78 75.1 74 73 68.5 67.9 62.3
  105 97 87.5 85 83 80.1 79 78 73.5 72.9 67.3
  110 102 92.5 90 88 85.1 84 83 78.5 77.9 72.3
  115 107 97.5 95 93 90.1 89 88 83.5 82.9 77.3
  120 112 102.5 100 98 95.1 94 93 88.5 87.9 82.3
  reduction 8 17.5 20 22 24.9 26 27 31.5 32.1 37.7

  Ex: LWA95 likställs med 70dB vid 7m från ljudkällan.

 • Skillnaden mellan 1-fas och 3-fas

  En-fas spänning är:

  • Används i de flesta hem världen runt
  • Ger ofta rikligt med kraft för de flesta hushåll och företag
  • Lämplig att driva motorer med upp till 5hk. En en-fas förbrukare drar en avsevärd mer ström än en motsvarande tre-fas förbrukare gör, vilket gör tre-fas till ett mer effektivare val inom industri

  En vågformad enfas som vid ögonblicket den passerar noll levererar noll spänning.I Sverige och stora delar av EU hinner vågen igenom 50 cykler på en minut, 50Hz.

  Tre-fas spänning är:

  • Vanlig inom industri och andra platser som drar mycket ström.
  • Dyrt att gå från befintlig en-fas till tre-fas men 3-fas behöver tunnare kablar vilket ibland kan kompensera för den kostnaden.
  • Väldigt effektiv för utrustning som gärna drivs av tre-fas.

  Tre-fas har tre sinuskurvor som cykliskt överlappar varandra. Varje fas har sin topp 120 grader i från varandra så att spänningen förblir på en jämn nivå.

  För att illustrera skillnaden mellan en-fas och tre-fas kan du tänka dig en ensam paddlare i en kanot. Han kan endast förflytta kanoten när paddeln är i vattnet - när han lyfter paddeln och tar sats för nästa tag är kraften han bidrar med noll till kanotens framfart. Om du istället tänker dig en kanot med tre paddlare nu; Om deras individuella paddeltag förflyttas 1/3 så att en har paddeln i början av paddeltaget, en i slutet och en i luften så drivs kanoten konstant framåt smidigt och effektivt.

 • Hur byter jag dragsnöret som jag startar elverket med?

  Inga problem! Kolla på nedan video.

 • Hur programmerar jag om min trådlösa fjärrkontroll till mitt elverk?

  1. Sätt motorreglaget på manöverpanelen till ON

  2. Sätt batterireglaget på ON.

  3. Tryck in och håll omprogrameringsknappen på vänster sida av panelen bredvid den röda lampan intryckt i ca tre sekunder tills lampan tänds

  4. Tryck in och släpp STOP-knappen på fjärrkontrollen. Den röda lampan blinkar en gång. Om du har en andra fjärrkontroll klickar du STOP på denna också.

  5. Tryck in och släpp START-knappen på fjärrkontrollen. Den röda lampan blinkar en gång. Om du har en andra fjärrkontroll klickar du START på denna också.

  6. Tryck in och håll omprogrameringsknappen på vänster sida av panelen bredvid den röda lampan intryckt i ca tre sekunder tills lampan släcks

 • Vilken olja ska jag använda?

  Under vår-, sommar- och höstmånaderna, oavsett Diesel eller Bensin-elverk, föreslår vi att 10w30-olja används. Den kan ibland vara svår att hitta och om så är fallet fungerar 10w40-olja. Om elverket skall användas i kallt klimat eller under vintern rekommenderar vi 5w30-olja.

 • Hur väljer jag rätt elverk?

  I en tid när utbud ibland kan kännas obegränsat kan det vara svårt välja och hitta rätt.Champion och Warrior står för kvalité och enkelt användande vilket mer än 2,500,000 sålda enheter och tre års garanti vittnar om.

  Men, för att hjälpa dig att hitta rätt ska vi här besvara de grundläggande frågor som alla elverksköpare behöver ställa;

  Hur väljer jag rätt effekt -watt- på mitt elverk?

  Först behöver du veta vad det du skall driva, din last, drar i effekt - alltså vad drar det i watt. All elektronik har en märknings som talar om vad de drar i watt, men ibland kan det stå i A (Ampere). Om det står märkt i Ampere (A) kan du räkna ut det genom att ta A gånger V (AxV=Watt). Skall du driva flera laster samtidigt lägger du ihop deras respektive förbrukning så att du får reda på den totala effekten. Då vet du vad elverket behöver ge för effekt för att kunna driva din last.

  En sak som är viktig att tänka på i valet av elverk är induktiva laster. Induktiva laster är grejer som, enkelt uttryckt, innehåller mycket järn. Det kan t.ex. vara kylskåp, elmotorer eller kompressorer. Anledningen till att detta är viktigt att känna till stavas startström. Induktiv last drar väldigt mycket watt i startström när de startar igång, dubbelt och trippelt mot den vanliga effekten i uppstarten är inte ovanligt, vilket du måste ta i beaktande i valet av elverk - oavsett om det är dieselelverk, bensinelverk eller inverterelverk. Champions elverk ger av denna anledning mer ström i toppeffekt än vad de ger i kontinuerlig effekt.

  KOM IHÅG - välj aldrig ett elverk som ger exakt så mycket watt som du behöver. Effekten kan ibland variera på både lasten och elverket vilket gör att du skall välja ett elverk som ligger en bit över det du behöver. En annan fördel med detta är att elverket inte behöver gå så tungt.

  Är det möjligt att driva känslig elektronik som t.ex. dator och skärmar med ett elverk?

  Ja, om elverket har inverterteknologi och ger ren sinus. Tidigare har det inte varit så vanligt med inverterelverk men det blir allt vanligare och viktigare. Du bör inte koppla in känsligare eller nyare teknik till ett elverk om det inte är ett inverterelverk eftersom det du kopplar in kan ta skada, fungera dåligt eller rentav gå sönder. Våra inverterelverk ger ren och pålitlig el som du kan koppla in vad som helst i - om ett vägguttag kan driva det kan våra inverterelverk göra det.

  På dieselelverk är det ovanligt med inverterteknik men har ibland AVR - Automatisk Voltreglering. Detta är inte samma sak som en inverter men skyddar dina förbrukare mot variation i elverkets Volt.

 • Svets - Vilken storlek på elverk ska jag välja?

  Ett inverterelverk är alltid att rekommendera, då behöver du inte oroa dig för oren ström. En svets brukar dock inte vara så känslig så låt oss istället fokusera denna avdelning på hur du räknar ut storleken på elverket för din svets.

  De flesta förbrukare eller laster anger vad de drar, sin effekt, i Watt. En svets skiljer sig på detta område då effekten anges i utgående effekt och dessutom i Ampere (A).

  För att komma fram till vad din svets har för effektförbrukning tar du den utgående effekten i Ampere (A) som anges och delar den med 30.

  Ett exempel som ger lite koll:
  Svetsen är märkt med 150A i utgående effekt.
  150/30 = 5kW eller 5000w.
  Då detta mer är en fingervisning än en regel så rekommenderar vi att du väljer ett elverk som ger ca 15-20% mer än vad du behöver. En annan fördel som kommer med ett större elverk är att den antagligen kommer klara svetsens stora startströmmar - en svets kan dra både dubbelt och trippelt i startögonblicket.

 • Vilken storlek på elverk för att driva en motor?

  Det finns olika typer av motorer med olika karakteristik. Vissa motorer, t.ex asynkronmotorer kräver extra ström i startögonblicket och kräver då ett större elverk.Som en tumregel bör du multiplicera den kontinuerliga effekten med 2,5-3. Motorer i elverktyg kräver generellt sett ingen extra startström. Det är alltid bra fråga tillverkaren om motorn drar en extra ström i startögonblicket.

  Motorers effekt brukar anges i hästkraft (HK eller HP) eller kilo watt (kW). För att omvandla hästkraft till kW så multiplicerar du hästkraften med 3/4.

 • Kan jag driva min dator med ett elverk?

  Strömmen från ett vanligt elverk och det från ditt vägguttag hemma är inte samma. Elverkets ström är ofta mindre pålitlig i form av sinuskurva och Hz och bör därför inte driva känslig utrustning. Men lugn, det finns givetvis elverk som ger ren sinus - Inverterelverk ger lika bra ström som vägguttaget hemma; ren sinus.

  Vanliga elverk och varför du inte bör driva känslig elektronik med dem

  Varvtalet på ett vanligt elverks motor styrs av mängden last (effekt) som du tar ur det. När du ökar lasten så minskar varvtalet på motorn tillfälligt innan den hämtar sig igen, och eftersom frekvensen på elen (sinuskurvan) står i direkt relation till varvtalet förändras denna vid förändringar i lasten. Frekvensen kan förändras från 53Hz vid ingen last till 49Hz när ett elverk ger sin kontinuerliga effekt. Detta kan jämföras med elen du har hemma i vägguttaget som sällan rör sig mer än 0,1Hz.  I tillägg till detta ändras även ett vanligt elverks utgående Volt i takt med förändringar i last och temperatur med upp till +/- 10% från 230V.

  Vad kan man driva med ett vanligt elverk, då?

  De flesta elektroniska apparater är byggda för att klara dessa förändringar och går därför finfint att driva med ett vanligt elverk som inte ger ren sinus. Genom historien har det inte funnits elverk som gett ren sinus utan endast vanliga elverk och det har gått bra. Det som bör beaktas är att ju nyare tekniken är desto större är risken att den skadas av modifierad sinus (motsatsen till ren sinus). Vanligen när man kopplar in nyare teknik i ett elverk som ger modifierad sinus, eller trappstegssinus som det ibland också kallas, är följande:
  - Inget händer och produkten fungerar som den ska


  - Produkten fungerar halvt; ljudsystemet brummar, lampor blinkar, skärmar flimrar osv
  - Produkten går sönder

  Det finns tyvärr inget bra sätt att ta reda på reaktionen innan du testat - men du kan alltid fråga tillverkaren av det du vill driva eller använda ett inverterelverk som ger ren sinus.

  Lösningen: Inverterelverk som ger ren sinus

  Känslig utrustning och nyare teknik kräver ofta bra el och denna brukar utanför hemmet kallas ren sinus. Ren sinus är utvecklat för att undvika fluktuation i sinuskurvan vilket möjliggör att även de känsligaste förbrukarna, som t.ex. labbutrustning, kan drivas av elen. Det är ren sinus som du har hemma i ett eluttag. Ett elverk med inverterteknologi som ger ren sinus kan driva alla typer av laster och en enkel minnesregel är att om du skulle plugga in den i ett vägguttag hemma så kan du lika väl plugga in den i ett elverk som ger ren sinus.

 • Vad är kW, kVA och Power Factor?

  Det finns tre typer av elektricitet;

  1) Aktiv Effekt, mätt i Watt (W)

  Den aktiva effekten är den som används av resistiva laster, tex ett värmeelement. Den har en Power factor på 1.

  2) Reaktiv effekt, mätt i Volt Ampere reactive (VAr).

  Den reaktiva effekten är den som används för att tex magnetisera en spole. Power factor = 0

  3) Skenbar Effekt, mätt i Volt Ampere (VA).

  Den skenbara effekten (S) är den kombinerade aktiva (P) och reaktiv effekt (Q). Nästan alla laster drar en kombination av P och Q samtidigt. Kvoten mellan den aktiva effekten P och den skenbara effekt S utgör power factor. En resistiv last har en PF mellen 0,95 och 1,0 medans en induktiv last har en PF på ca 0,3. Den stora majoriten av en-fas laster har en en PF närmare 1,0.

  Eftersom de flesta en-fas laster har en PF på 1,0 tas ett en-fas elverks ut-effekt vid just PF 1,0 och därmed i Watt eller kilo Watt (kW) där 1kW innebär 1000w.

 • Kan jag koppla ihop huset med elverket vid strömavbrott?

  Nej, du bör aldrig koppla ihop husets elnät och ditt elverk!

  Om du råkar ut för ett strömavbrott är det bättre att koppla in varje sak du vill driva var för sig i elverket än att koppla in elverket till husets elskåp. Dels finns det en stor risk att du kan bakmata ström till både grannar och laster och dels finns det risker för de tekniker som reparerar elnätet när de förväntar sig att det inte skall finnas någon ström i nätet.

  Om du är utbildad elektriker och vill koppla in ditt elverk till huset så behöver du antagligen ändå inte söka information om hur man gör på internet...

 • Vad behöver jag veta om ljudnivåer?

  Ljudnivåer

  Decibel, som ofta förkortas dB eller dBA, är enheten som anger ett ljuds intensitet. Ett mänskligt öra är otroligt känsligt vilket gör att du kan uppfatta ett spann av olika ljud. Alla ljud är olika starka beroende på avstånd, miljö och källa. En jetmotor i ett flyg är t.ex. 1,000,000,000,000 gånger starkare än det tystaste ljudet vi kan uppfatta.

  Decibelskalan startar på 0 som är ett ljud som är det närmaste vi kommer tystnad men ändå kan uppfatta.

  För att vara ett godkänt elverk enligt EU´s EEC-standard skall dess ljudnivå även anges i LWA vilket är ett mått på ljud som är mätt på ett avstånd. Ett elverk skall enligt standarden mätas på ett avstånd av 7 meter vilket alla Champions elverk är. De flesta elverk idag har ett LWA-värde, men om det är uppmätt vid 7 meter eller mindre är ofta öppet för diskussion...

  För att du som kund verkligen skall kunna lita på att vi inte fuskar med våra angivna värden kan du se en film om hur vi mäter ljudnivån HÄR eller läsa mer om ljud och decibel HÄR. 

  Här nedan kan du ta del av decibelskalan och vad det motsvarar i mer vardagliga ljud.

  Sound Levels Chart
  120   Pneumatisk borr
  110   Ljudlig fabrik
  100   Tunnelbanetunnel
  90   Inuti en buss
  80   Trafikljud på en huvudled
  70   Normalt samtal på 1m avstånd
  60   Kontorsmiljö
  50   Vardagsrum
  40   Bibliotek
  30   Sovrum på natten
  20   Ljuddämpad studio
  10   Tröskelvärde för att uppfatta ljud
  0 dB   Tystnad
  Notera: Ökar ljudet med 10dB innebär det en dubblering.
 • Jordfelsbrytare och elverk?

  Ett elverk är byggt annorlunda än ditt elnät hemma. Ett elverk har en flytande nolla medans ditt elnät hemma har en jordad nolla. I hemmet är det rekommenderat att använda en jordfelsbrytare medans ett elverk är designat för att användas utan jordfelsbrytare. Om du ändå vill använda jordfelsbrytare så måste elverket modifieras. Det är en enkel modifiering, men som skall göras av en elektriker. Modifiering innebär att man kopplar samman nollan med jord. Dock så måste jordfelsbrytare alltid användas efter denna modifiering. Man måste också alltid använda sig av en jordspik i marken som sammanför elverkets jord med marken. Det kan ibland vara svårt att få bra kontakt med jord, även med en rejäl jordspik. Vi rekommenderar därför att inte göra denna modifiering.

 • Hur mycket bränsle förbrukar mitt elverk?

  Nedan återfinns ett schema för bränsleförbrukning på Champion-elverk. Alla tal är tagna från test i vår fabrik och kan komma att skilja sig en aning mellan respektive elverk.

  Elverk Bränsle Last utan Eco
  25% 50% 75% 100%
  CPG3500 Bensin L/tim ND 1.46 1.73 2.24
  72301i Bensin L/tim 0.47 0.69 0.95 1.17
  73001i / 73001i-P Bensin L/tim 0.75 0.92 ND 1.6
  82001i Bensin L/tim 0.38 0.71 1 1.05
  73001i-DF Bensin L/tim 0.88 1.2 1.56 1.97
  Gasol Kg/tim 0.8 0.8 1 1.26
  82001i-DF Bensin L/tim 0.38 0.71 1 1.05
  Gasol Kg/tim 0.27 0.52 0.65 0.554
  CPG4000E2-DF Bensin L/tim ND 1.58 2.03 2.6
  Gasol Kg/tim ND 1.23  1.13  1.6 
  CPG6500E2-DF Bensin L/tim ND 2.65 3.29 3.96
  Gasol Kg/tim ND 2.2 2.8 3.0
  CPG7500E2-DF Bensin L/tim ND 2.8 3.6 4.18
  Gasol Kg/tim ND 2.64 2.94 3.4
  CPG9000E2-DF Bensin L/tim ND 2.80 3.53 4.14
  Gasol Kg/tim ND 2.64 2.94 3.4

  ND = No Data

 • Hur byter jag kontrollenheten på ett Champion Inverterelverk?

  Denna film hjälper dig med detta (ENG).